Välj rätt
Så här säkrar du upp att du verkligen får dina pengar när du fakturerar utan att ha eget företag
Att fakturera utan att ha eget företag eller som det egentligen heter ”egenanställning” är en populär och väl fungerande reform på arbetsmarknaden som idag möjliggör för tusentals människor att ta olika slags uppdrag.
Men branschorganisation måste göra dig vaksam på att vi just nu ser vi ett stort antal oseriösa aktörer. Vi ser att de inte följer lagar och förordningar och att flera av dem är ekonomiskt på fallrepet som medför att det finns en hög risk att du inte får dina pengar. Är du van att läsa resultaträkningar kan du själv se på www.allabolag.se – notera att fler bolag köper ”kreditbetyg” för att det ska se bra ut, gå inte på det!
Så för att skydda dig, välj endast de egenanställningsföretagen om har den här logon på hemsidan;
det ger dig ett skydd att du verkligen får dina pengar eftersom branschorganisationen ställer krav på ordnad ekonomi och efterlevnad av lagar och förordningar för att få vara medlem.
Hur vet jag om det är för bra för att vara sant?
Men jag ska ju bara fakturera några tusen kronor?
Om egenanställningsföretaget som har dragit din skatt och dina arbetsgivaravgifter inte gör det så blir du personligen ansvarig att betala in den en andra gång. Dessutom genom att välja en aktör som inte följer lagar och regler riskerar du gynna en osund del av arbetsmarknaden.
2 – 4% är ju jättebilligt?
Är något för bra att vara sant så är det alltid så. Branschorganisationen har räknat ut att för att ha råd att ha den kompetens som krävs för att följa alla lagar och förordningar så är den minsta möjliga del som egenanställningsföretag måste behålla 5 % av det fakturerade arvodet.
Vet du om att du har rätt till förmåner?
Du har till exempel rätt sjuklön om du blir sjuk och du har rätt att omfattas av en ansvarsförsäkring som gör att inte uppdragsgivaren kommer och kräver dig personligen på ersättning i de fall något går snett när du utför uppdraget. Du har också rätt till personförsäkringar som täcker upp ekonomiskt bortfall om du skulle skada dig i jobbet. Du ska även ha rätt avsätta pengar tjänstepension, det gör alla arbetstagare i Sverige för någon är det dags för pension och då är ju skönt att ha något att leva av.
Så för att vara säker – fakturera utan att ha ett företag med företag som har auktoriserat LOGO.
Auktoriserade egenanställningsföretag
Vilka egenanställningsföretag finns utöver EAFB medlemmar?
– en sammanställning av uppgifter inhämtade från Bolagsverket och Allabolag.se
(Klicka på bilden för att zooma in).
Vi har sammanställt information från Bolagsverket och Allabolag.se. Företagsnamn, kontaktinformation samt omsättning och resultat. Inga analyser, endast sammanställd officiell information. Saknar du något företag – hör gärna av dig så lägger vi till! Du hittar sammanställningen på vår sida med vad man ska tänka på som egenanställd.
Vad ska jag ta betalt som egenanställd?
EAFB har tagit fram följande rekommendation som ett stöd för hur du som egenanställd kan beräkna vad du ska ta betalt.
När man arbetar som egenanställd och därmed uppdragsbaserat så har man inte samma inkomsttrygghet som vid vanlig tillsvidareanställning. Därför är det viktigt när du arbetar uppdragsbaserat att ta höjd för omständigheter som att du till exempel har kortare uppdrag och därmed har perioder utan intjäning mellan uppdragen. Denna rekommendation är en uppräkning från bruttotimlön (före skatt) som syftar till att på ett enkelt sätt ta höjd för till exempel semesterersättning, arbetsgivaravgifter, pension, försäkringar och den overheadkostnad som dras av för egenanställningsföretagets administration.
Rekommendation för beräkning av fakturabelopp
Rekommenderad timlön x 2 = rekommenderat fakturerat belopp exkl moms
Exempel: 200 kr i timlön x 2 = 400 kr i fakturabelopp exkl moms per timme
Hur vet jag vad som är en rimlig timlön?
Vad som är en rimlig timlön kommer alltid att variera utifrån dina individuella förutsättningar som till exempel vad du arbetar med, din kompetens och din erfarenhet. EAFBs rekommendation ska därför ses som en generell rekommendation som ett stöd och riktmärke för dig att bilda dig en uppfattning kring. När det gäller att se till en rimlig timlön är vår rekommendation att ta avstamp i lönestatistik.
Lönestatistik finns att tillgå i Sverige är huvudsakligen via Statistikmyndigheten eller fackförbunden. Notera att fackförbunden ofta har en dold statistik som förutsätter medlemskap för att ta del av statistiken.
Du kan ta del av Statistikmyndighetens databas här. Lönestatistiken presenteras vanligtvis utifrån månadsinkomst.
För att beräkna timlön utifrån månadsinkomst kan du utgå från 173 timmar som är en vanlig definition av heltidsarbete: Yrkestitelns månadsinkomst / 173 timmar = rekommenderad timlön.